Dolar 32,3828
Euro 35,0363
Altın 2.326,77
BİST 9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Açık
Aksaray
24°C
Açık
Cts 26°C
Paz 25°C
Pts 26°C
Sal 25°C

Onur Akay’ın “Görmeden Sevmek” kitabı magazin gündemini sallayacak!

Ünlü ses sanatçısı ve yazar Onur Akay, önümüzdeki günlerde “Görmeden Sevmek” isimli şiir, beste, anı ve röportaj kitabını çıkarmaya …

Onur Akay’ın “Görmeden Sevmek” kitabı magazin gündemini sallayacak!
Aksaray Anadolu AŞ
5 Mart 2021 14:36

Ünlü ses sanatçısı ve yazar Onur Akay, önümüzdeki günlerde “Görmeden Sevmek” isimli şiir, beste, anı ve röportaj kitabını çıkarmaya hazırlanıyor. Kitapta yer aldığı öğrenilen Ajda Pekkan, Gönül Yazar, Orhan Gencebay ve Zeki Müren’le ilgili şoke eden açıklamalar sosyal medyada merak konusu oldu.

Yaptığı özel röportajlarla magazin gündemini belirleyen ve magazin gündeminden düşmeyen ünlü ses sanatçısı ve yazar Onur Akay, otuz yıldır yazdığı ve TRT repertuvarında yer alan şiirlerini, bestelerini, fotoğraflı anılarını ve efsane isimlerle yaptığı özel röportajlarını, “Görmeden Sevmek” isimli şiir, beste, anı ve röportaj kitabında topladı. Geçtiğimiz 2020 yılının Ağustos ayında konservatuvar öğrencileri için ders kitabı çıkaran Akay, 2021’in Mart ayında ise “Görmeden Sevmek” isimli kitabını okuyucusu ile buluşturmak için gün sayıyor.

ZEKİ MÜREN’İN BİLİNMEYENLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK!

Billur Yayınları’ndan piyasaya çıkacak kitabın kapak tasarımını gazeteci ve yazar Yusuf Karahal üstlenirken, kitap önümüzdeki günlerde ilk önce kitappazarlama.com’da satışa sunulacak. Onur Akay, kitabında Sanat Güneşi Zeki Müren’in bestelerinden ölümüne ve özel hayatından yanlış bilinenlerine kadar birçok yanlış bilinen ve bilinmeyen detayı efsane isimlerle yaptığı ve hiçbir yerde yayımlanmayan özel röportajları ile gün yüzüne çıkaracak. Kitapta yer aldığı öğrenilen Ajda Pekkan, Gönül Yazar, Orhan Gencebay ve Zeki Müren’le ilgili şoke eden açıklamalar sosyal medyada merak konusu oldu.

TÜRK MÜZİĞİNİN ALTIN DÖNEMİNE YOLCULUK!

Kitabının her satırında nostaljinin dokusunu hissettirmeye çalışan Onur Akay, kitabı ile ilgili yaptığı açıklamada, “Görmeden Sevmek isimli kitabımda, sizleri musikinin en güzel yılları ile buluştururken, Müzeyyen Senar’dan Zeki Müren’e, Behiye Aksoy’dan Bülent Ersoy’a kadar efsane sanatçılarla, Semahat Özdenses’ten Suat Sayın’a, Yıldırım Gürses’ten Avni Anıl’a, Necdet Tokatlıoğlu’ndan Zekai Tunca’ya ve Turhan Taşan’a kadar ölümsüz bestekârlarla ve Halil Soyuer’den Cemal Safi’ye, Turgut Yarkent’ten Mustafa Sevilen’e kadar ölümsüz güfte şairleriyle geçen yıllarımı, onlarla olan ilgi çekici anılarımla, sohbetlerimle ve yaptığım çok özel röportajlarımla süsleyerek, sizleri Türk müziğinin altın dönemine doğru bir yolculuğa çıkarmayı ve bir döneme eserleri ile damgasını vurmuş bu büyük sanatçıların bilinmedik yönlerine de ışık tutmayı hedefledim. Kitap Mart ayında Billur Yayınları’ndan çıkıyor. Yayınevinin sahibi gazeteci ve yazar Yusuf Karahal’la son hazırlıkları yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Görmeden Sevmek” isimli kitabın ismi ise İTÜ Devlet Konservatuvarı’nda Öğretim Görevlisi olan ünlü sanatçı Gülşah Sönmez’in albümünde yer alan, “Görmeden Sevmek” isimli şarkıdan geliyor. Şarkının sözleri kitabı yazarı Onur Akay’a, bestesi ise TRT’nin ünlü ses sanatçısı Cengizhan Sönmez’e ait.

KONSERVATUVAR ÖĞRENCİLERİNE DE KİTAP YAZDI!

Türk musikisinde İsmail Hakkı Özkan ve Necdet Varol başta olmak üzere, birçok nazariyatçının kabul ettiği Müsteâr’lı Nikrîz, Müsteâr’lı Hicâz ve Zirgûle’li Pençgâh isimlerini verdiği üç bileşik makamı bulan Onur Akay, 2020 yılında konservatuvarlar için “Türk Musikisinde Makamların Oluşması ve Seyir Tekniği” isimli bir ders kitabı çıkardı. Akay, kendi buluşu olan üç bileşik makamı kitabında da geniş kapsamlı olarak anlattı. Ayrıca dönemin en önemli nazariyatçılarından İsmail Hakkı Özkan, 2003 yılında bu kitaba bir sunum yazısı yazdı. Özkan, “Bu, Hammâmîzâde İsmâil Dede Efendi’den Zekâi Dede’ye, Rauf Yektâ Bey’den benim hocam Gavsi Baykara’ya ve onun kanalıyla bana ve benden de sana kadar uzanan bir meşk silsilesidir.” ifadelerini kullandı. İsmail Hakkı Özkan bu sözleri ile Onur Akay’ı Türk musikisinde çok önemli bir mevkide konumlandırdı ve Türk musikisi kültürüne katkı sağlayan ve müzikolojiyi geliştiren silsilenin son temsilcisi olarak gösterdi. Yine dönemin en önemli nazariyatçılarından Necdet Varol da bu kitaba 2003 yılında bir sunum yazısı yazdı. Varol ise Onur Akay’ın buluşu olan makamlar için, “Bulduğun ve terkip ettiğin makamları takım ve örnek bestelerinde analiz ettiğimde, aklıma ilk gelen şey peynirli börek oldu. Peynir ve börek var ama senden önce peynirli börek yapan olmamış.” ifadelerini kullandı.

Yirmi yıl süren araştırmalarının ve kendi geliştirdiği tekniğin bir ürünü olan bu kitabını, öğrenci tarafından deftere not tutulmuş tarzda ve anlaşılabilir bir dille yazan ünlü yazar, lisans eğitimi süresince gerekli olan Türk musikisi makamlarının oluşumunu da teorik olarak anlattı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.