Dolar 32,4883
Euro 34,7656
Altın 2.490,41
BİST 9.552,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 25°C
Açık
Aksaray
25°C
Açık
Cum 24°C
Cts 21°C
Paz 23°C
Pts 25°C

Periodontal Tedaviler

Dişeti hastalığı tanısı aldıysanız, durumunuzun ayrıntılarına ve sorunun şiddetine bağlı olarak çeşitli tedavi seçenekleri bulunur.

Periodontal Tedaviler
Aksaray Anadolu AŞ
27 Şubat 2017 22:51

Dişeti hastalığı tanısı aldıysanız, durumunuzun ayrıntılarına ve sorunun şiddetine bağlı olarak çeşitli tedavi seçenekleri bulunur. Her zaman cerrahi olmayan en az invaziv seçeneklerle başlanır. Bununla birlikte, daha ciddi vakalarda cerrahi gerekebilir.

Cerrahi Olmayan Tedavi

Diş eti hastalığına karşı ilk savunma hattı, “ölçeklendirme ve kök planyalama” adı verilen benzersiz bir temizleme şeklidir. Bu prosedürde, düzenli temizleme cihazlarının ulaşamadığı dişlerden plak ve tartar çıkarmak için bir ultrasonik temizleme cihazı kullanılır. Sonra, dişin kaba yüzeyi ve kök düzleştirilir. Bu, dişeti dokusunun dişe yeniden sarılmasını kolaylaştıran sağlıklı, temiz bir yüzey sağlar.

Eğer diş eti hastalığınızı ciddi hale gelmeden önce ele alırsanız, ölçekleme ve kök planyalama yalnızca ihtiyacınız olan tedavi olabilir. Bununla birlikte, herhangi bir diş prosedüründe olduğu gibi, tedavi sonrası bakım hayati önem taşımaktadır. Dişlerinizi iyi durumda tutmak ve gelecekteki diş eti hastalığına karşı direnmek için günlük olarak fırça ve diş ipi uygulamanız, sağlıklı bir diyet yapmanız, tütün kullanmamak ve düzenli dişhekimi muayeneleri yaptırmanız gerekir. Başarılı bir ölçeklendirme ve kök ekiminden sonra bile, dişlerinize doğru şekilde özen göstermezseniz, diş eti hastalığının tekrarlaması muhtemeldir.

Periodontal Tedaviler

Cerrahi Tedavi Seçenekleri

Dişlerinizi çevreleyen doku veya kemik cerrahi olmayan tedaviyle tedavi edilemeyecek kadar hasar görmüşse ciddi hasarları önlemek ve sağlıklı bir gülümseme sağlamak için çeşitli cerrahi prosedürler mevcuttur. Diş ve diş etlerinizin durumuna en uygun prosedürü diş hekiminiz tarafından önerilecektir. Aşağıda, periodontal cerrahinin sık görülen tiplerinin listesi verilmektedir:

Cep Derinliği Azaltma

Sağlıklı bir ağızda, dişler sıkıca diş eti dokusuyla çevrilidir ve çene kemikleri tarafından güvenli bir şekilde desteklenir. Periodontal hastalık bu dokuları ve kemikleri tahrip eder, cepler olarak adlandırdığımız dişlerin çevresinde açık alan bırakır. Bu cepler ne kadar büyük olursa bakterilerin içinde toplanmaları o kadar kolaydır ki zaman içinde giderek daha fazla hasara neden olur. Sonunda destekleyici yapı, dişin düştüğü veya çıkarılması gerektiği noktaya kadar düşer.

Cep redüksiyon prosedürleri sırasında (“flep ameliyatı” olarak da bilinir), diş eti dokusunu geri iteriz ve altında saklanan bakterilerin yanı sıra toplanmış sertleştirilmiş plak ve tartar da çıkartırız. Daha sonra sağlıklı dokuları tekrar yerlerine dikeriz. Artık dişin ve kökün bakteri, plak ve tartar içermediği ve cebin azaldığı için, diş etleri dişlere yeniden yapışabilir.

diş maueyenesi

Yenilenme

Dişleri destekleyen kemik ve doku ciddi diş eti hastalığından dolayı kaybolduğunda, bu alanları rejenerasyon prosedürüyle eski haline getirebiliriz. Bu işlem sırasında, diş eti dokusunu katlayarak ve bakteri, plak ve tartar’ı çıkartarak başlıyoruz. Durumunuza bağlı olarak, yeni kemik büyümesini teşvik etmek için daha sonra bir kemik grefti uygulayabiliriz veya hastalık nedeniyle tahrip olan alanları onarmak için doku büyümesini uyaran özel bir protein çeşidi uygulayabiliriz.

Yumuşak Doku Grefti

Diş eti hastalığının sık görülen semptomu diş eti durgunluğudur (ayrıca dişeti çekilmesi olarak da adlandırılır). Diş etleri geri çekildiğinde, diş kökleri ortaya çıkar. Bu dişlerin daha uzun süre ortaya çıkmasını sağlayabilir ve ayrıca sıcak veya soğuk sıvı veya yiyeceklere duyarlılık oluşturabilir. Bakteriler, plak ve diş taşı dişin ve kök yüzeyine saldırdığından, dişeti diş eti hastalığından daha fazla zarar görür.

Yumuşak doku grefti sırasında, ağzınızın üstünden doku veya başka bir kaynak diş eti bölgesine dikilir ve kökleri örterek dişeti çizgisini orijinal, sağlıklı bir konuma getirir. Bu prosedür kozmetik nedenlerle de yapılabilir.

Diş Hastanesi http://www.dishastanesi.co/diseti-hastaliklari/ sitesinden derlenmiştir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.