Dolar 32,3122
Euro 35,0643
Altın 2.278,43
BİST 9.012,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 18°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Sanayide İç Anadolu’nun parlayan yıldızı: Aksaray

Sanayide İç Anadolu’nun parlayan yıldızı: Aksaray
Aksaray Anadolu AŞ
7 Aralık 2021 21:45

Aksaray ili coğrafi konum olarak 7.966 kilometrekare yüz ölçümü, 423.011 nüfusu ile Türkiye’nin kalbi sayılabilecek bir noktada bulunmaktadır. Orta Anadolu’nun ortasında kuzeyi güneye, doğuyu batıya bağlayan Aksaray; Kuzey-Güney, Doğu-Batı doğrultusunda bulunan tüm yolların kesişme noktasında bulunmaktadır. Ankara’ya 225 kilometre, Konya’ya 148 kilometre, Adana’ya 265 kilometre ve Mersin Limanı’na 258 kilometre uzaklıktadır. Mersin Limanı’na karayolu ile uzaklığı sadece iki saattir.

Aksaray ilinin yatırım yapmak için uygun konumda olması, devlet tarafından verilen teşvikler, uygun yatırım alanlarının bulunması, ulusal çaptaki büyük şirketlerin Aksaray’ı yatırım üssü seçmeleri (Mercedes-Benz, Brisa, Sütaş, Assan Hanil, Magna, Doğuş Çay, Colin’s, LC Waikiki, AEMOT vb.), tarımsal üretim için geniş tarım arazilerinin bulunması, gıda, tarım, tekstil ve otomotiv yan sanayi gibi sektörlerde know-how’ın yüksek olması, Aksaray Üniversitesi gibi bilgi üreten ve nitelikli insan gücü yetiştirebilen bir kuruluşun varlığı gibi fırsatlar, dış yatırımcılar için Aksaray’ı cazip bir yatırım merkezi konumuna getirmiştir.

Aksaray ilinde 2 adet organize sanayi bölgesi (OSB) bulunmaktadır. Sanayi, merkez ilçe sınırları içerisinde bulunan Aksaray OSB içerisinde yoğunlaşmıştır. Aksaray OSB’nin gerek altyapı gerekse lojistik açıdan ulaşılabilirliği yatırımların buraya yapılmasında önemli bir etken olmuştur ve Aksaray OSB’nin Türkiye’nin en büyük 24’üncü OSB’si unvanını almasını sağlamıştır. OSB içerisindeki firmaların kalifiye personel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla Aksaray OSB sınırları içerisinde TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Teknokent Koleji kurulmuş olup, okullarda elektrik elektronik teknolojileri, endüstriyel otomasyon teknolojileri, kimya, makine tasarım teknolojileri ve yenilenebilir enerji teknolojileri dallarında kalifiye personel yetiştirilmektedir. Yatırımcıların Aksaray OSB’yi tercih etmelerinin bir diğer önemli sebebi ise, talep etmiş oldukları genişlikte ve büyüklükte, altyapısı tamamlanmış sanayi parsellerinin bulunmasıdır. Aksaray OSB’de bulunan 575 adet sanayi parselinin 565 adedi 563 yatırımcıya tahsis edilmiş olup, 254 firma aktif olarak faaliyetlerine devam etmekte ve yaklaşık 12 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Yüzde 98 doluluk oranına ulaşan mevcut OSB’nin şehre ve şehrin ekonomisine hâlihazırda tam kapasite ile destek veriyor olması, genişleme imkânının kalmaması ve şehrin ekonomik gelişim trendine ayak uyduramayacak olması sebebiyle yeni OSB ihtiyacı şehir için elzem olmuştur. Bu bağlamda Ekim 2021 yılı itibarıyla Sultanhanı ilçesi sınırları içerisindeki 93 hektarlık alana yeni bir organize sanayi bölgesi kurulmuştur. Ayrıca Ortaköy ilçesi sınırları içerisindeki 77,5 hektar ve Eskil ilçesinde 147,7 hektar arazi üzerine kurulması planlanan OSB’ler ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

Aksaray ili başta işletmeler açısından değerlendirdiğinde, motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı, giyim eşyalarının imalatı, fabrikasyon metal ürünleri imalatı (makine ve teçhizat hariç) ve başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı kümelenme potansiyeli göstermektedir. Sektörel bazda değerlendirildiğinde otomotiv yan sanayi sektörü öne çıkmakla birlikte farklı sektörlerde de Aksaray ili Türkiye’de üretim açısından önemli bir yere sahiptir. Sütaş, Colin’s, Mercedes-Benz, Brisa, Doğuş Çay, LC Waikiki, AEMOT gibi markaların ilde yatırımlarının olması Aksaray’ın yatırım olanakları açısından potansiyelini ortaya koymaktadır.

Aksaray ilinde son 3 yılda en fazla ihracat gerçekleştirilen sektörler, makine ve aksamları, çelik, kimyevi maddeler ve mamulleri olarak gerçekleşmiş olup, 2020 yılında 56,1 milyon dolar ihracat ile makine ve aksamları sektörü toplam ihracatta yüzde 50’lik bir paya sahiptir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Girişimci Bilgi Sistemi verilerine göre, Aksaray ilinde yıllık ihracatın yaklaşık 100 milyon dolarlık kısmı orta düşük ve orta yüksek teknoloji düzeyinde olduğu saptanmıştır. Diğer önemli bir husus Aksaray’da üretimleri bulunan Mercedes-Benz, Brisa, Sütaş, Colins, Doğuş Çay gibi firmaların şirket merkezleri Aksaray’da olmadığından dolayı ihracat rakamları Aksaray ihracat rakamlarına dâhil değildir. 2020 yılında Aksaray’ın toplam ihracatı TÜİK verilerine göre 111 milyon dolar olmasına rağmen gerçekleşen ihracat çok daha fazladır. Aksaray Gümrük Müdürlüğü verilerine göre gümrük işlemi gerçekleşen ihracat tutarı son 3 yıl ortalaması yaklaşık 1 milyar dolardır.

Aksaray’da 2017 yılında temeli atılan, 8,4 milyon euro yatırımla kurulan Mercedes-Benz Türk’ün yeni AR-GE Merkezi, Daimler’in tüm dünyaya kamyon yol testi ve mühendislik hizmeti sunan ‘Tek Merkez’ konumundadır. Aksaray Kamyon Fabrikası bünyesindeki yeni AR-GE Merkezi; Mercedes-Benz Türk’ün ana şirketi Daimler AG’nin Almanya, ABD, Brezilya, Çin, Hindistan ve Japonya’da bulunan AR-GE merkezleriyle birlikte küresel “Yetkinlik Merkezleri’nden biri olarak kabul edilmektedir.

Tahılın kalitesini ve niceliğini muhafaza etme hedefiyle uluslararası standartlarda ve yüksek teknolojiyle; silo, taşıyıcı makine ve ekipman üreterek tahıl depolama sektöründe çözümler üreten MYSİLO, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Aksaray’ın İlk AR-GE Merkezi unvanına sahiptir.

Aksaray ilinde; 2020 yılında 160 adet marka, 1 adet patent, 14 adet tasarım ürünü tescil edilmiştir. 2021 yılı itibarıyla 8 adet coğrafi işaretli ürün bulunmaktadır. (Sanayi Gazetesi)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.