Dolar 32,3848
Euro 35,0513
Altın 2.326,23
BİST 9.102,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Açık
Aksaray
24°C
Açık
Cts 26°C
Paz 25°C
Pts 26°C
Sal 25°C

Şeker hastalığı önlenebilen bir rahatsızlıktır

Aksaray Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. Cafer Kaya, 14 Kasım Dünya Diyabet günü nedeniyle, diyabetin belirtileri, tedavisi ve yol açtığı organ hasarları hakkında bilgiler verdi..

Şeker hastalığı önlenebilen bir rahatsızlıktır
Aksaray Anadolu AŞ
14 Kasım 2016 10:20

Dr. Cafer Kaya; Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen (Diabates Mellitus) rahatsızlığının erken teşhisi halinde önlenebilir bir rahatsızlık olduğunu söyledi.

Dr. Cafer Kaya, yaptığı açıklamada, “Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen (Diabates Mellitus) rahatsızlığı erken teşhisi halinde düzenli olarak yapılan diyet + egzersiz ile önlenebilir bir rahatsızlıktır” dedi.

ÜLKEMİZDE 8 MİLYON DİYABET HASTASI VAR

Dünya üzerinde 382 milyon insan diyabet/şeker hastasıdır. Ülkemizde ise bu rakam 8 milyondur. Şeker hastalığı; pankreas organımızda çeşitli nedenlerle gelişen hasar sonrası salgılanan insülin miktarının ciddi şekilde düşmesi ya da insülinin yapılış bozukluğu sonucu kan şekerinin yükselmesidir.

KONTROLSÜZ DİYABET TÜM VÜCUDU SİNSİCE KEMİRİR

Dr. Kaya “Kontrolsüz diyabet zamanla kalp damar sistemi, göz, böbrek ve sinir sisteminde ciddi hasarlar yaratır. Erken yaşta kalp krizi, körlük, böbrek yetmezliği ve diyalize girme, extrem kayıplar ve cinsel bozukluklara yol açar, tüm vücudu sinsice kemirir” dedi.

DÜZENSİZ YAŞAM DİYABETE DAVETİYE ÇIKARTIYOR

Dr. Cafer Kaya; “Düzensiz yaşam, hipertansiyon, obezite, kolesterol yüksekliği ve kalp damar hastalıkları diyabete davetiye çıkartmaktadır” dedi.

İKİ TİP DİYABET VARDIR

İki tip olduğunu ifade eden Dr. Kaya; “Diyabet başlıca 2 tiptir. Tip 1 insülin bağımlı diyabet, tip 2 ise insüline bağımlı olmayan diyabettir. İnsüline bağımlı diyabet genelde çocuklarda ve gençlerde, insüline bağımlı olmayan diyabette genelde erişkin ve yaşlılarda görülür. Tip 1 olarak adlandırdığımız diyabet, insülin iğneleri dışında tabletlerle tedavi edilemez. Kan şekeri daha dengesiz ve erken yaşlarda komplikasyon gelişir. Genelde erişkin ve yaşlılarda görülen tip 2 diyabet ise şeker hapları ile kontrol altına alınabilir, alınamadığı durumlarda ise insülin kullanır” dedi.

ADH DİYABET OKULU ŞEKER HASTALARINI EĞİTİYOR

Aksaray Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. Cafer Kaya; “Hastane yöneticilerinin büyük katkıları ile Nisan 2016 tarihinde açılan Aksaray Devlet Hastanesi diyabet okulunun verdiği eğitimle hastalara bilgi ve farkındalık katmaktadır. Hastalarımız, hastanemiz diyabet okulundan büyük memnuniyet duymaktadırlar” dedi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.