Dolar 32,4881
Euro 34,8100
Altın 2.488,38
BİST 9.554,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 25°C
Parçalı Bulutlu
Aksaray
25°C
Parçalı Bulutlu
Cum 24°C
Cts 20°C
Paz 23°C
Pts 24°C

Türk motifleri takı ve elbiselerde hayat buluyor

TÜRK MOTİFLERİ TAKI VE ELBİSELERDE HAYAT BULUYOR

Türk motifleri takı ve elbiselerde hayat buluyor
Aksaray Anadolu AŞ
22 Kasım 2021 16:00

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde Halk Eğitim Merkezinde unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el motifleri, elbise ve desenlere işlenerek günümüze kazandırılıyor.

Yozgat’ta unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el motifleri, Sorgun Halk Eğitim Merkezi el sanatları ve giyim atölyesinde kursiyer kadınların maharetli ellerinde ilmek ilmek takı ve elbiselere işleniyor. Kursiyer kadınlar elde ettikleri ürünlerle hem geleneksel el sanatlarını gün yüzüne çıkarıyor hem de ürünleri satarak ev ekonomilerine katkı sağlıyorlar.

El Sanatları ve Giyim Atölyesi usta öğreticisi Mualla Ertal unutulmaya yüz tutmuş kırk yama, tel kırma gibi el sanatlarını takı ve elbiselere işleyerek günümüze kazandırdıklarını söyledi. Ertal, “Biz Türk motiflerini desenlere işleyip takılara elbiselere yansıtıyoruz. Eski kumaşlarımızı kırk yama tekniğiyle başka bir ürün yapıp kullanıma geçiriyoruz. Sandıkta kullanılmayan eskiyen unutulan kumaşlarımızı hayata geçiriyoruz. Bunu kırk yama ile daha güzel başarıyoruz. Biz bu elbiseleri günümüze uyarlayarak güncel hayata daha uygun bir şekilde işliyoruz” dedi.

Kursiyerlerin tasarladıkları ürünleri satarak ev ekonomilerine de katkı sağladığını belirten Ertal, “Kursiyerlerimiz hiçbir şey bilmeden kursumuza geliyorlar aradan zaman geçtikten sonra kendi ürünlerini yapıyorlar ve kullanıyorlar. Elde ettikleri ürünlere sipariş alıyorlar. Sosyal medya üzerinden satış yapıyorlar ve aile ekonomilerine katkı da bulunuyorlar” şeklinde konuştu.

Kursiyerlerden Şule Şahin ise “Burada kendi kıyafetlerimi yapıyorum, tasarlıyorum. Takı tasarımı, tel kırma, iğne oyası yapıyorum. Boş zamanlarımı değerlendiriyorum ve aile bütçeme maddi destek sağlamak için dikiş dikiyorum, kıyafet dikiyorum. Sipariş alıyorum. Türk motiflerini kıyafetlerimize uyarlıyoruz” ifadelerine yer verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.