Dolar 32,3346
Euro 35,2006
Altın 2.247,92
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 9°C
Cts 11°C

Tuz Gölü küçülmeye devam ediyor!

Tuz Gölü’nde küresel ısınma ve kuraklığa bağlı olarak küçülme devam ediyor.

Tuz Gölü küçülmeye devam ediyor!
Aksaray Anadolu AŞ
24 Ekim 2021 12:51

Uzmanlar, problemin sadece Tuz Gölü’nün küçülmesi olmadığını, bununla birlikte tuz üretiminin azalması, göl çevresinde üretilen başka ürünlerde azalma ve çevresel anlamda da negatif bir etkilenmeye dikkat çekiyor.

Suların çekilmesiyle gölün çevresi çorak alanlara dönüşürken, bu durum çeşitli olumsuzlukları da beraberinde getiriyor.

Kuş cenneti olarak kuş türlerinin konakladığı ve ürediği alanlar ciddi şekilde yok oluyor.

Tuz Gölü ve geniş kapsamda Konya Havzası’nın birçok bölgesinde TÜBİTAK projeleri yürüten, çeşitli çalışmalar yapan Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muazzez Çelik Karakaya, Tuz Gölü’nde küresel ısınma ve tarımsal kullanıma bağlı olarak ciddi bir küçülme olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Karakaya, “Küresel ısınma ve kuraklık küresel ısınmanın bu sonuçlarında Tuz Gölü’nün eski yıllarda daha az olan küçülmesini ileriki yıllarda daha fazla artıracak boyuta götürecektir. 1930’dan bugüne, geçmişte yılda belki birkaç santim olan küçülmeler, bugün yüzde ölçeklerine geldiğimizde ciddi boyutlara ulaşmış durumda” dedi.

Karakaya, özellikle Tuz Gölü’nün güney kesiminde ve kısmen de doğu kesiminde daha fazla olmak üzere çekilme olduğuna dikkat çekti.

PROBLEM SADECE TUZ GÖLÜ’NÜN KÜÇÜLMESİ DEĞİL

Prof. Dr.Karakaya, Tuz Gölü’nün dışında bugün soda üretimi yapılan Bolluk ve Tersakan göllerinin de olduğunu ifade ederek, “Problemimiz sadece Tuz Gölü’nün küçülmesi değil. Küçülme veya suyun miktarının azalmasıyla, tuz üretiminin negatif etkilenmesinin yanında Bolluk ve Tersakan gibi soda üretimi yapılan, sodanın yanında başka ürünlerin üretiminde de ciddi bir azalma olacaktır” dedi.​

Azalmanın sonucunun sadece ekonomik olmayacağını söyleyen Karakaya, “Bugün Türkiye’nin yüzde 50’ye yakın tuz ihtiyacı ve tuzun dışındaki kimyasal ürünler buradan elde ediliyor” diye konuştu.

VAHŞİ SULAMADAN, YERALTI SUYU ÇEKİLMESİNDEN VAZGEÇİLMESİ LAZIM

“Küresel boyutta bir kuralık diyoruz. Bunu sadece biz yapmadık tüm dünya sorumlu” diye konuşan Prof. Dr. Muazzez Çelik Karakaya şunları kaydetti:

“Peki biz ne yapabiliriz? Yan etkilerden vazgeçmemiz lazım. Bunlar nedir? Vahşi sulamadan vazgeçilmesi lazım. Yeraltı suyunun çekilmesinden de vazgeçilmesi gerekir. Bugün Konya Kapalı Havzası 2000 yılında Koruma Alanı olarak ilan edildi, geniş bir alan ama bu koruma alanına özgü çalışmalar, korumaların yapıldığını söylemek maalesef güç. O zaman bu koruma alanında yeraltı suyunu çekmekten vazgeçilmesi lazım.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.