Dolar 32,3375
Euro 35,1809
Altın 2.245,46
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Bu şehre âşık olarak işler yapıyoruz

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, yaklaşık 10 yıl sonra şehirdeki öğrenci sayısının 38-40 bin bandında olacağını, tüm kurumların ve şehrin buna hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

Bu şehre âşık olarak işler yapıyoruz
Aksaray Anadolu AŞ
27 Aralık 2016 16:13

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, yaklaşık 10 yıl sonra şehirdeki öğrenci sayısının 38-40 bin bandında olacağını, tüm kurumların ve şehrin buna hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

– Şahin, 19 Aylık Süreci ve 2016’yı Değerlendirdi –

Rektör Şahin, uydu üzerinden dünyaya yayın yapan Kanal 68 Televizyonu’nda “Aksaray’ın Gündemi” isimli programa konuk oldu ve Dr. İbrahim Yücel Köse’nin sorularını yanıtladı. Görevde bulunduğu 19 aylık süreci ve 2016 yılını değerlendiren Prof. Şahin, tamamlanan ve planlanan çalışmaları anlattı, gelecek hedeflerinden söz etti. “Çalıştığınız yeri sevmiyorsanız orada bir şey yapamazsınız. Biz şehrimizi çok seviyoruz ve bu şehre âşık olarak iş yapıyoruz” diyen ASÜ Rektörü, Aksaray’la alakalı her konuyu büyük bir heyecan ve şevk ile çalıştıklarını; gerek fiziki büyüme, gerek öğrenci ve akademisyen sayısı, gerekse akademik başarıları el birliği ile arttırmanın çabasında olduklarını vurguladı. Programda 15 Temmuz süreci, Tıp Fakültesi, öğrenci sayısı, sağlık kampüsü, laboratuvarlar ve merkezlerde yapılan aktiviteler gibi konuları detaylı şekilde anlatan Prof. Yusuf Şahin, Kanal 68 Televizyonu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Köse’ye de, çalışmaların geniş bir kitleye aktarılması noktasında gösterdikleri katkılardan dolayı teşekkür etti.

– Tüm Şehitlerimizi Rahmet ve Minnetle Anıyoruz –

15 Temmuz Darbe Kalkışması sürecinin değerlendirilmesiyle başlayan programda, Türkiye’nin büyük bir badireyi devlet yöneticilerinin ve milletin dik duruşuyla atlattığı belirtildi. Türkiye’nin O gece, kendi silahlarının kendisine doğrultulduğunu gördüğünü kaydeden Şahin, “Allah’a çok şükür Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, vekillerimizin ve bütün olarak milletin dirayetli ve asil duruşuyla bu süreci atlattık. Allah o günleri bir daha yaşatmasın. Başta 15 Temmuz gecesi olmak üzere, sonraki günlerde şehitlerimiz oldu. Türkiye hem içeride, hem de dışarıda çok sayıda terör örgütünün eşzamanlı saldırılarına maruz kalmaya devam ediyor. Ümidimiz ve duamız o ki; bugünler gelip geçecek. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize de acil şifalar diliyoruz” dedi. Terörün tanımlarından birisinin de, insanlara korku ve endişe salarak siyasal iktidarı etkilemek olduğunu dile getiren Rektör Şahin, şöyle devam etti: “Hayat devam ediyor. Tüm saldırılara rağmen millet olarak herkesin işine gücüne odaklanması gerekiyor. Bizim içimize salacakları endişeyi ve korkuyu bir kenara itip, normalden daha fazla bir performansla işlerimizi takip etmeliyiz. Çünkü terör, her gün ‘ölüp bittik’ duygusuyla yaşamamızı istiyor.”

– Tıp Fakültesi’nde Süreç Ne Aşamaya Geldi? –

Şehrin en merak ettiği ve detaylarını büyük bir heyecan içinde takip ettiği Tıp Fakültesi konusuna ilişkin soruları da yanıtlayan Prof. Şahin, oldukça ciddi mesafeler kat ettiklerini, Devlet Hastanesinin “Eğitim ve Araştırma Hastanesine” dönüştürülme sürecinin tamamlandığını ifade etti. Tıp Fakültesi’yle alakalı olarak 2015 yılının Ağustos ayında kararın çıktığını anımsatan Şahin, “Yaklaşık 4 ay sonra Valilikle bir protokol imzaladık. YÖK bu protokolü 1 ay içinde onayladı. Sağlık Bakanlığı da daha sonraki süreçte onay verdi. Böylece Aksaray Devlet Hastanesi’nin isminin “Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi” olması sağlandı. Şu anda tabelamızı asacak noktaya geldik. Diğer taraftan Dekan atamasına dair süreç işliyor. 2017 yılıyla beraber eleman alabilecek duruma geldik. Öğrenci alımı ise 2017’de zor görünüyor. Bir aksilik ve olağanüstü bir durum olmazsa, 2018 yılında Tıp

Fakültesi’ne öğrenci alabilecek duruma gelmekle ilgili bir beklentimiz var” dedi. Tıp Fakültesi’nin zor bir süreç olduğunu ve bugünden yarına tamamlanabilecek bir iş olmadığını da ileten Prof. Şahin, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Konuyla alakalı yaptığımız ilk toplantılarda, bu işin 8-10 yıl aralığında rayına oturabileceğini söylemiştik. Sabırlı olmamız gerekiyor. Bu konuda bizim yanımızda olan ve emek sarf eden herkese çok teşekkür ediyorum.”

– Geleceğe Yönelik Bir Hayalimiz de Sağlık Kampüsü –

Tıp Fakültesi’ne bağlı olarak Aksaray’ın gelecek yıllarına hitap eden ve kendi içinde bir bütünlüğü olan Sağlık Kampüsü hayallerinden söz eden ASÜ Rektörü, şehirde, sağlıkla ilgili hatırı sayılır işler yapmak istediklerini kaydetti. Projeden söz eden Şahin, “Aklımızdan geçen; ilk olarak 6 yıllık bir Tıp Fakültesi. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor ve aldığımız mesafeyi kamuoyuyla sürekli paylaşıyoruz. Ardından 5 yıllık Diş Hekimliği ve Veteriner Fakülteleri. Diş Hekimliği Fakültesi, aynı zamanda Tıp’ta hizmet veren arkadaşlarımızın da katkı sunacağı bir fakülte. Veteriner Fakültesi ise aktif şekilde hizmetlerine devam ediyor. Hayırsever katkısı ile yapılan fakülte binası bitti. Sadece ince işçiliklerle alakalı bir takım çalışmalar ve tefriş kaldı. 2017-2018 döneminde binamıza taşınmayı ümit ediyoruz. Değerli katkılarından dolayı hayırsever işadamımız Osman Altuntaş’a çok teşekkür ediyoruz. Allah kendisinden razı olsun. Bunların hemen ardından 4 yıllık Sağlık Bilimleri Fakültesi var. Üniversitemizde bulunan Sağlık Yüksekokulumuzu Fakülteye dönüştürdük ve Allah’ın izniyle bu çalışma da tamamlandı; okulumuza Dekan ataması yapıldı. İnşallah okulumuz için üçüncü bölümü de aktif hale getireceğiz. Bu sistemin son halkası ise 2 yıllık Sağlık Meslek Yüksekokulu. Bu okulumuz zaten aktif şekilde çalışıyor ve yeni programlar ekleyerek potansiyelini geliştiriyoruz” dedi. Bunların her birisinin yan yana gelmesi durumunda, birbiri içinde bütünlüğü olan bir Sağlık Kampüsü oluşturulacağını belirten Rektör Şahin, “Elbette işlerin hepsi bugünden yarına tamamlanamaz ama ileriye dönük bir çalışmaya başlamış ve mesafe almış bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

– Aksaray’la Alakalı İşleri Büyük Bir Şevkle Yapıyoruz –

Yaptıkları her çalışmada Aksaray’ın menfaatlerini ön planda tuttuklarını ve şehirle ilgili işleri önemsediklerini söyleyen Prof. Şahin, “Çalıştığınız yeri sevmiyorsanız orada bir şey yapamazsınız. Biz şehrimizi çok seviyoruz ve bu şehre âşık olarak iş yapıyoruz” dedi. Sadece Aksaray’ı merkeze alan bir dizi iş yaptıklarını, bu işlerden bir bölümünün de tamamlandığını dile getiren Rektör Şahin, şöyle devam etti: “Aksaray’ı merkeze alan bir sempozyumlar serisi yapmak istemiştik ve bu yıl ilkini gerçekleştirdik. İyi bir başlangıç yaptık. Aksaray’ın kültürü, tarihi, sanatı, mimarisi, folkloru, siyaseti, dini yaşantısı, ekonomisi… Bu sempozyumlar ilerledikçe, şehrin her konusunu bilimsel zeminde konuşmuş olacağız ve ortaya nitelikli bir külliyat çıkacak. Bir diğer çalışmamız ise Aksaray’ın yaşayan değerlerinin hayatlarını kitap ve belgesel haline getirmek. Bu kapsamda, şehrin de bildiği kanaat önderlerinin hikâyelerinin çekimleri yapıldı ve bu çekimler çözümlenerek yazılı ortama aktarıldı. İlk cilt kitap için basım aşamasına geldik. Bu aynı zamanda Aksaray’ın son 60-70 yıllık hikâyesinin de ortaya çıkması demek. Öte yandan çekilen görüntülerden, hiçbir gelir elde etmeyi beklemeksizin bir belgesel oluşturacağız. Bunun da çalışmaları başladı ve bir kısmı tamamlandı. Aksaray’a gelen öğrencilerin şehrin önemli yerlerini gezmesini ve tanımasını istiyoruz. İsteyen tüm öğrencilere bu kapsamda Aksaray gezileri yapıyoruz. Yaptığımız bir diğer çalışma ise üniversite seçmeli ders havuzuna adı ‘Aksaray’ olan bir ders ekledik. Bu ders tamamen Aksaray’ın değerlerini öğretmeyi amaçlıyor. Diğer taraftan Aksaray yemekleri, şehit ve gaziler belgeseli gibi

çalışmalarımız da başladı. Bu çalışmaları aynı zamanda birer vefa çalışması olarak görüyoruz.”

– Merkezlerimiz ‘Tabela Merkezler’ Değil, Değer Üretiyoruz –

Uygulama ve Araştırma Merkezleri ile laboratuvarlar aracılığıyla şehre somut hizmetler ürettiklerini ve bu hususta da ciddi mesafeler aldıklarını kaydeden ASÜ Rektörü, “Uygulama ve Araştırma Merkezlerimizin sadece tabela merkezi olmasını istemiyoruz ve buna uygun şekilde çalışmalar yapıyoruz. Bu merkezler aracılığıyla topluma dokunan çalışmalar yaptık. Kütüphaneler kurduk; böylece hayırsever insanlarımızı da kendi köyüyle, kasabasıyla, insanıyla buluşturduk. Değerler eğitimi noktasında mahkûmlarımıza ve muhtarlarımıza seminerler verdik. Belgesel ve kitap çalışmaları yapıyoruz. Topluma erişmek ve onların sorunlarına doğrudan çözüm bulmak için gayret gösteriyoruz. Öte yandan Merkezi Laboratuvarlarımızı etkin şekilde iş dünyasının hizmetine sunduk. Devletimiz laboratuvarlarımıza ciddi ekonomik yatırımlar yaptı. Biz de bu yatırımları daha etkin şekilde kullanmak adına, imkânlarımızı sanayicimizle, işadamlarımızla buluşturuyoruz. Burada da önemli mesafeler aldık. Cihazlarımızla, son derece uygun fiyatlara analizler yapıyoruz. Bu çalışmalarımız kapsamında farklı üniversitelerle de anlaşmalar imzaladık. Üzerinde durduğumuz bir diğer çalışmamız ise işaret dili. Bu dilin ve iletişim kanalının bilinmesi için gayret gösteriyoruz. Yani engellilerimizle alakalı Merkezimizde de, yine halkımıza dokunan işler üretiyoruz” dedi.

– 10 Yıl İçinde Şehirde Yaklaşık 40 Bin Öğrenci Olacak –

Şahin, programın son bölümünde akademik başarılar, rakamlar ve uluslararası öğrenciler hususlarına değindi. Konularla alakalı vurgulanan noktalar özetle şu şekilde: “Akademik başarı noktasında gerçekçi hareket ediyoruz. Kıyaslamaları yaparken birbirine denk kıyaslamalar yapmaya çalışıyoruz. Biz kendimizi 2006 ve sonrasında kurulan üniversitelerle kıyaslıyoruz. 2006’dan sonra kurulan üniversiteler içinde de ‘Tıp Fakültesi aktif olanlar’ ve ‘Tıp Fakültesi pasif olanlar’ diye kategoriler var. Biz ‘Tıp Fakültesi pasif olanlar’ arasında birinci sıradayız. Hızlı şekilde ilerliyoruz. ‘Tıp Fakültesi aktif olanları’ da kıyaslamalar içine eklersek dördüncü sıradayız. Başarılar ekip başarısıdır. Bu konuda ciddi çalışmalar yapan akademisyenlerimizi gayretlerinden dolayı kutluyorum. Uluslararası öğrenci konusundan da hızlı ama kontrollü şekilde ilerliyoruz. Aksaray Üniversitesi şehrin en büyük ilçesi konumunda ve 24 bin civarında öğrencimiz var. ASÜ büyümeye devam ediyor ve bu büyümenin bir boyutu da yabancı öğrenciler. Bu yıl öğrenci sayımız bine, ülke çeşitliliği ise 30’a yaklaştı. İki şeyi öğrenmemiz gerekiyor; ilki farklı şehirlerden gelenlere kapılarımızı açmak, onlarla yaşamak, onların huzur ve güvenliğini sağlamak, etkilenmek ve etkilemek. Diğeri ise yabancı öğrencilerimizi, farklı coğrafyalardan gelenleri sahiplenmek. Yabancı öğrenci sayısını belirleme, üniversitelerin kendisine bırakılmış durumda. İstersek sayıyı dilediğimiz gibi arttırırız ama kontrollü gitmek gerekiyor. Çünkü bu öğrenciler Türkçe öğrenmek durumunda. Onların barınacağı mekânları da iyi kurgulamamız gerekiyor. Bu nedenle kontrollü bir büyüme hedefliyoruz.”

Şahin, sözlerini, “10 yıl sonra Aksaray’da en az 38-40 bin öğrenci olacak. Yani koskoca bir şehirden söz ediyoruz. Buna hepimizin, tüm şehrin, farklı kurum ve kuruluşların hazırlıklı olması gerekiyor” şeklinde tamamladı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.