Dolar 32,3277
Euro 35,1006
Altın 2.305,35
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 20°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
20°C
Hafif Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 26°C

Aksaray Üniversitesi’nde yeşil alan varlığı artıyor

Aksaray Üniversitesi’nde yeşil alan varlığı artıyor
Aksaray Anadolu AŞ
25 Şubat 2021 13:43

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, son altı yıl içinde yapılan çalışmalarla kampüsteki yeşil alan varlığının iki kat artarak 510 bin metrekareye, kişi başına düşen yeşil alan miktarının ise 25 metrekareye çıktığını söyledi.

– Yeşil Alan Varlığı Altı Yılda İki Kat Arttı –

Türkiye genelinde orman ve yeşil alan varlığını arttırmaya dair kapsamlı ve etkili faaliyetler yapıldığını, Aksaray’da ve ASÜ kampüsünde de bu çalışmalara katkı anlamında işler üretildiğini söyleyen Prof. Şahin, “Orman Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı verilere göre Aksaray’ımızda kişi başına düşen orman alanı 564 metrekare. Bunun arttırılmasına ilişkin şehrimiz yerel idarelerinin yaptığı samimi çalışmaları görüyoruz. ASÜ olarak biz de bu çalışmalara mümkün olan her katkıyı sunmaya çalışıyoruz” dedi.

Kampüste 2015-2021 yılları arasında yapılan yeşillendirme, ağaçlandırma ve çevre düzenlemesi çalışmalarından örnekler veren Rektör Şahin, “Hâlihazırda kampüsümüzdeki yeşil alan miktarı yaklaşık 510 bin metrekare. Bunun yarısı son altı yıl içinde üretildi. Bu süre içerisinde kişi başına düşen yeşil alan miktarı 25 metrekareye yükseldi. Kampüste farklı türlerde yaklaşık 37 bin ağacımız var. Toprak yapısı ve yeraltı su kaynaklarındaki çeşitli olumsuzluklara rağmen, gerek kullanılan aktif alan içerisinde gerekse aktif alan dışında kalan ve yaklaşık 980 bin metrekare büyüklüğe sahip olan potansiyel orman alanındaki saha düzenleme ve ağaçlandırma çalışmalarına sabır ve samimiyetle devam ediyoruz” dedi.

– Konuya Bütüncül Bir Anlayışla Yaklaşıyoruz –

Kampüsteki toprak yapısının ve yeraltı su kalitesinin -bitki yetiştirmeye uygunluk bakımından- arzu edilen düzeyde olmadığının altını çizen ASÜ Rektörü, “Bitki yetiştirebilmek için önce kampüs dışından toprak ediniyoruz ve bunu bağışlar yoluyla sağlıyoruz. Daha sonra kampüs dışından getirilen toprakla bir zemin hazırlıyor ve kökleri yana uzayan ağaç ve bitki türlerini dikiyoruz. Bu, son derece meşakkatli bir süreç. Kampüs alanının büyüklüğü ve meşakkatli süreç bir arada değerlendirildiğinde, son altı yıl içinde yaptığımız çalışmaların ehemmiyeti daha doğru anlaşılacaktır” dedi.

Yeşil dokuyu geliştirmeye dair çalışmaları farklı uygulamalarla daha anlamlı bir zemine taşıdıklarına da dikkat çeken ASÜ Rektörü, “Kampüste bisiklet kullanımını arttırdık ve 10 bin kayıtlı kullanıcıya eriştik. İhtiyaca binaen bisiklet ve akıllı bisiklet istasyonu sayımız artıyor. Çevreci ulaşım sistemi sayesinde kampüsteki hava kalitesi pozitif yönde gelişiyor. Bunların yanı sıra enerjiyi verimli biçimde kullanıyor, atıkları düzenli biçimde bertaraf ediyor ve doğal kaynaklarla enerji üretimine dair projeler üretiyoruz” dedi.

Rektör Şahin, yapılan tüm bu çalışmaların ardından ASÜ’nün “En Çevreci Kampüs” unvanına sahip olduğunu da belirterek, “GreenMetric değerlendirmelerinde Üniversitemiz hem 2019 yılında hem de 2020 yılında, ulusal ve uluslararası ölçekte en çevreci kampüsler sıralamasında üst basamaklarda yer almıştır” dedi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.