Dolar 32,5663
Euro 34,8269
Altın 2.433,30
BİST 9.701,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Per 30°C
Cum 27°C
Cts 29°C
Paz 28°C

Ateşböceklerinden ilhamla yeni bir uygulama geliştirildi

Ateşböceklerinden ilhamla yeni bir uygulama geliştirildi
Aksaray Anadolu AŞ
25 Nisan 2019 19:24

Aksaray Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (ASÜTBMYO) Öğretim Görevlisi Emre Avuçlu, ateşböceklerinin davranış biçimlerinden esinlenilerek geliştirilen bir uygulama ortaya çıkardı.

Bu uygulama, seçili bir alanın kullandığı elektrik miktarını, nüfusunu ve yüzölçümünü tahmin edebiliyor. Ateşböceği Sürü Optimizasyonunun davranış biçiminden esinlenerek bu çalışmayı ortaya koyduklarını kaydeden Emre Avuçlu, “Kullanıcı, geliştirilen uygulamaya bir fotoğrafı tarattığında, seçili alandaki elektrik tüketimi, nüfus ve yüzölçümü tespitlerini hemen görebiliyor. Yani uygulama, kullanıcıya optimize bir tahmin sunuyor. Tahminler gerçekleştirilirken örnek olarak İngiltere’yi inceledik. İngiltere’nin gerçek nüfusu ile tahmin edilen değer arasında yüzde 1,7, yüzölçümü değeri içinse yüzde 1,4’lük bir fark ortaya çıktı. Geliştirdiğimiz uygulama, gerçek değerlere çok yakın tahminler ortaya koymuştur” dedi.

Emre Avuçlu, bilgisayar bilimlerinde kullanılan algoritma tiplerinden birisinin de sezgisel algoritmalar olduğunu belirttiği açıklamasını, şu şekilde tamamladı: “Temel olarak çalışmalarında kesinlik bulunmayan bu algoritmalar ya her zaman aynı performans ile çalışmaz, ya da her zaman sonuç vermeyi garanti etmez. Ancak, yine de problemi iyileştirme için kullanışlı algoritmalar olarak bilinir.”.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.