Dolar 32,2959
Euro 34,6960
Altın 2.408,02
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 19°C
Az Bulutlu
Aksaray
19°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 19°C

Nemli maske, koruyuculuğunu tamamen kaybediyor

Lakin hakikat maske seçimi ve beraberinde gelen maske alerjisi, kış aylarında maske kullanımı üzere hususlarla ilgili sıkıntılar yaşıyoruz …

Nemli maske, koruyuculuğunu tamamen kaybediyor
Aksaray Anadolu AŞ
16 Şubat 2021 18:00

Lakin hakikat maske seçimi ve beraberinde gelen maske alerjisi, kış aylarında maske kullanımı üzere hususlarla ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. Yanlışsız maske seçiminde nelere dikkat edilmeli? Maske alerjisinin nedenleri nedir? Kış aylarında maske koruyuculuğu nasıl sağlanır? Alerji ve Astım Derneği Lideri Prof. Dr. Ahmet Akçay merak edilen tüm soruları yanıtladı. 

 

Kış aylarında maske koruyuculuğu nasıl sağlanır?

Kış aylarında maske kullanımı konusunda dikkat edilmesi gereken en değerli bahis, bilhassa yağmurlu ve kar yağışlı havalarda maskelerin ıslanması. Nemlenen yahut ıslanan maskeler, koruyuculuğunu büsbütün kaybeder. Yağışsız havalarda da uzun periyodik kullanımda maskeler nefesimizle nemlenmektedir. Koruyuculuğunu kaybetmesinin yanı sıra, nemlenen maskelerle ciltte temasa bağlı egzama ve kurdeşen oluşabilmektedir. Bu sebeplerden ötürü, ıslanan yahut nemlenen maskenin yeni takılmış olsa bile çabucak değiştirilmesi, yağışsız havalarda ise maskenin en fazla 3 saatte bir değiştirilmesi gerekmektedir. 

 

Gerçek maske seçiminde nelere dikkat edilmeli?

Maskeler üretilirken birtakım süreçlerden geçer ve bu süreçler sırasında kullanılan birtakım kimyasallar bilhassa alerjisi olan hassas çocuklarda deri döküntülerine, kaşıntıya ve kızarıklığa neden olabilir. Maske alerjisinin önüne geçmek için maskenin özellikleri çok kıymetlidir. Bu noktada, temasa bağlı alerji riski düşük, lateks, paraben, naylon, klor üzere hususlar içermeyen, TSE onaylı cerrahi maskeler tercih edilebilir. Ayrıyeten tercih edilecek maskeler uzun mühlet kullanımda kulakları da rahatsız etmeyecek konforda seçilmelidir. Tercih edilecek maskenin Sıhhat Bakanlığı’nın Eser Takip Sistemi’nde kayıtlı olup olmadığı denetim edilmelidir. Covid 19 inançlı üretim sertifikası ve TSE tip 2 eser onaylı olan maskelerin seçilmesi yararlı olacaktır. Yanı sıra, müdafaa açısından tekrar 3 katmanında da Meltblown içeren maskeler tercih edilebilir. 

Maske alerjisinin nedenleri nedir? 

Klâsik cerrahi yüz maskeleri, N95 maskeleri ve tekrar kullanılabilir kumaş maskeleri içeren yüz maskeleri, temasa bağlı alerjik tepkileri tetikleyebilecek kimyasallar içerebilir. Yüz maskelerine karşı alerjik cilt tepkileri, maskelerin yapıldığı bir dizi kimyasal bileşene karşı gelişmektedir. Maske alerjisinin önüne geçmek için maskenin özellikleri çok kıymetlidir. Bu noktada, temasa bağlı alerji riski düşük, lateks, paraben, naylon, klor üzere unsurlar içermeyen, TSE onaylı cerrahi maskeler tercih edilebilir.

Hibya Haber Ajansı

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.