Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Az Bulutlu
Aksaray
24°C
Az Bulutlu
Paz 23°C
Pts 23°C
Sal 23°C
Çar 22°C

Türkiye’nin ilk Yamaç Paraşütü Test Merkezi ASÜ’ye kuruluyor

Türkiye’nin ilk Yamaç Paraşütü Test Merkezi ASÜ’ye kuruluyor
Aksaray Anadolu AŞ
19 Haziran 2023 10:03

Spor ve Sağlık Alanında İhtisaslaşma Koordinatörlüğü’nün hazırladığı proje kapsamında Aksaray Üniversitesi’ne (ASÜ), Türkiye’nin onaylı ilk “Yamaç Paraşütü Test Merkezi” kurulacak. Gereli cihaz alımları yapıldı.

Aksaray, 3 bin 268 metre yüksekliğe sahip Hasan Dağı ile yamaç paraşütü sporu bakımından dünyanın en ideal şehirlerinden birisi olarak kabul ediliyor. ASÜ, dünya genelinde önemli bir takipçi kitlesine sahip olan bu sporun Türkiye’de daha da gelişmesi için pek çok çalışma gerçekleştirdi.

Bu kapsamda, Türk Hava Kurumu başta olmak üzere çeşitli derneklerle iş birlikleri kuruldu, branşa dair eğitim faaliyetleri gerçekleştirildi, ulusal ve uluslararası ölçekte çeşitli şampiyonalar organize edildi… Tüm bu çalışmalara ek olarak ASÜ şimdi de Yamaç Paraşütü Test Merkezi kurmak için kolları sıvadı. Spor ve Sağlık Alanında İhtisaslaşma Koordinatörlüğü’nün hazırladığı projenin ardından test merkezi için ihtiyaç duyulan cihazların alımı yapıldı. Bu cihazlarla yamaç paraşütünde kullanılan ip, kumaş, taşıyıcı kolonlar ve diğer parçaların mukavemeti, esneme özellikleri, dayanımları ölçülebilecek ve dezenformasyonlar profesyonel biçimde kontrol edilebilecek. Merkez, testlerin ardından geçerliliği olan bir rapor da verebilecek ve bu rapor Türk Standartları Enstitüsü (TSE) onaylı olacak. Kısa süre içinde TSE yetkilileri, kurulan merkez, alınan cihazlar ve yapılabilecek testlerle alakalı bir denetim gerçekleştirecek.

Süreç tamamlandığında ASÜ Yamaç Paraşütü Test Merkezi, Türkiye’de standartları onaylanmış ve raporları evrensel ölçekte geçerli olan ilk merkez olarak faaliyetlerine başlayacak. Çalışmanın spor, turizm ve ekonomi alanlarında bölgesel düzeyde yeni bir ufuk oluşturması da bekleniyor..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.