Dolar 32,3282
Euro 35,0649
Altın 2.282,13
BİST 8.998,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 18°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Yufka artık kültürel miras

Özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde yaygın olarak kullanılan, Aksaray insanının da vazgeçilmezi arasında yer alan ‘Yufka ve lavaş’ artık UNESCO’nun somut olmayan kültürel miras listesinde yerini aldı.

Yufka artık kültürel miras
Aksaray Anadolu AŞ
3 Aralık 2016 18:40

Özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde yaygın olarak kullanılan, Aksaray insanının da vazgeçilmezi arasında yer alan ‘Yufka ve lavaş’ artık UNESCO’nun somut olmayan kültürel miras listesinde yerini aldı.

AKSARAY’DA ÇOK YAYGIN

Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat, Kayseri gibi çeşitli bölge illerinde yaşayan vatandaşların vazgeçilmezi olan ‘Yufka ekmek’ Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışmaları sonucu UNESCO’nun somut olmayan kültürel miras listesi arasında yerini aldı.  Kültür ve Turizm Bakanlığı, Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da düzenlenen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası 11. Komite Toplantısı’nda Türkiye adına bir adet ulusal, iki adet de çok uluslu dosyanın Temsili Liste’ye kaydedilmek üzere sunulduğunu bildirdi.

10 ÜLKEDEN BİRİ OLDU

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’nun eşgüdümünde UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası 11. Komite Toplantısı’na adeta çıkarma yapan Türkiye, böylece listeye kayıtlı kültürel miras sayısını 13’e ulaştırarak en çok unsur kaydettiren 10 ülkeden biri oldu. İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne 2009 yılında kaydettirilen ‘Nevruz’ kültürünün UNESCO’da kayıtlı olduğu coğrafya genişledi. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 7 ülkeye Afganistan, Tacikistan, Kazakistan, Irak ve Türkmenistan ilave edildi. Nevruz dosyasında daha evvel Azerbaycan, Hindistan, İran, Kırgızistan, Özbekistan, Pakistan ve Türkiye yer alıyordu.

TANITIMLARINI YAPACAK

Etiyopya’daki toplantının bugünkü bölümünde de yine Türkiye’nin tek başına sunduğu “Geleneksel Çini Ustalığı” dosyası görüşülecek. Çini sanatının da Türkiye adına listeye tescil edilmesiyle ülkemizin Somut Olmayan Kültürel Mirası’ndaki unsur sayısı 14’e çıkacak.

Uluslararası tanıtımları UNESCO yapacak. Uluslararası tanıtımının UNESCO tarafından yapıldığı, ülkelerin kültürel diplomasilerine ve kalkınma bağlamındaki kültür endüstrilerine güç sağlayan temsili listede Türkiye’nin daha evvel 12 unsuru yer alıyordu.

MEDDAHLIK GELENEĞİ

Türkiye’nin UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne kaydettirdiği önceki unsurları şunları: “Meddahlık geleneği (2008), mevlevî sema törenleri (2008), âşıklık geleneği (2009), Karagöz (2009), nevruz (Azerbaycan, Hindistan, İran, Kırgızistan, Özbekistan ve Pakistan ile ortak dosya-2009), geleneksel sohbet toplantıları (yaren, barana, sıra geceleri ve diğer-2010), Alevî-Bektaşî ritüeli semah (2010), Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali (2010), geleneksel tören keşkeği (2011), Mesir Macunu Festivali (2012), Türk kahvesi ve geleneği (2013) ile ebru: Türk kağıt süsleme sanatı (2014).”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.