Dolar 32,3412
Euro 35,1262
Altın 2.241,33
BİST 8.895,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 7°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Müzik tolerans ve hoşgörüyü arttırır

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Tarman, herkesin müzikle uzaktan yakından bir bağlantısı olduğunu, müziğin diğer sanat formlarına göre daha farklı bir noktada bulunduğunu söyledi..

Müzik tolerans ve hoşgörüyü arttırır
Aksaray Anadolu AŞ
3 Kasım 2016 22:57

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) tarafından düzenlenen “Felsefe Toplantıları”nın 46’ncısında “Müzik Eğitimi” başlıklı bir sunum yapan Prof. Süleyman Tarman, konu müzik olunca, herkesin söyleyeceği bir şeylerin olduğunu belirtti.

Mühendislikle alakalı bir konuda sadece mühendisler konuşurken, konu müzik olunca herkesin fikrini beyan edebildiğine değinen Tarman, “Çünkü herkesin müzikle uzaktan yakından bir bağlantısı var. Kimisi dinleyici olarak, kimisi bir enstrüman çalarak, kimisi söyleyici olarak…” dedi.

Geçmişteki önemli bilim insanlarının, filozofların aynı zamanda müzisyen olduklarını ve bir enstrümanı iyi derecede çalabildiklerini kaydeden Prof. Tarman, “Müzik, geçmişte, diğer alanlarla birlikte mutlaka eğitimin bir parçasıydı. Bugün en basit bakış açısıyla, insanlar hoşgörüden yoksunlar; tolerans ve tahammül neredeyse sıfır. İnsanlar müzik yaptığında, müzik dinlediğinde tolerans ve hoşgörü artar. Müziğin insan ruhuna farklı bir etkisi vardır. Müzik diğer sanat formlarından farklı. Diğer sanat formlarını tüketmek için özel mekânlara, özel yerlere ihtiyacınız var. Ama müzik için bir yere gitmeye ihtiyaç yok. Müzik yaşantımızla iç içe. Günün 24 saati boyunca müzik bize eşlik edebilir. Yemek yerken, ders çalışırken, uyurken, iş yaparken müzik dinleyebiliyoruz. Müzik hayatımızda bu kadar çok yer tuttuğu için herkesin konuyla ilgili bir fikri vardır ama mesele eğitim olunca, müzik en gereksiz alanlardan birisi olarak görülür” dedi.

Prof. Tarman, sunumunun ardından kendisini dinleyen öğrencilerin ve akademisyenlerin sorularını yanıtladı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.